Kategorier
De lange - ture over 15 km Motivation

Post race blues

I dag lærte jeg et nyt begreb at kende; post race blues. Det er en betegnelse for den rastløshed og næsten meningsløshed der indtræder efter en stor løbepræstation.

Billedet til denne artikel er min puls målt på dagen for min anden 100 km ved Over Stok og Sten i august 2022. Selv uden tal (jeg har dem, men tænker ikke de skulle offentliggøres) så er strabadserne vist ret tydelige. De dyk der er på grafen er depoterne. Jeg er ganske sikker på at en måling på andrenalin ville vise en kurve der langsomt steg.

Det var et opslag på Facebook der ledte mig på vej til at forstå lidt mere om mig selv. Nogle fra gruppen af Mammutmarchere ledte efter ord for den sære tomme følelse man står med efter en – for mit vedkommende – stor vandrepræstation. Jeg har aldrig oplevet det efter ture op til 60 km, men begge gange efter de 100 km. Den lange distance sender øjensynligt både sind og krop ud på ekstremerne. Ja man kan blive helt rørt når de sidste kilometer tilbagelægges, i nogenlunde sikker – men aldrig naiv – overbevisning om at man gjorde det. Efter 19 timer er det slut. Fødderne og ben kan få hvile, og det trænger de til. Hjernen kan få søvn, hvilket den også trænger til. Men man er høj på præstationen, og hvad så nu? Jeg vil ikke påstå at jeg bare kunne gå videre, men jeg kunne måske faktisk godt.

Alt det er samlet i begrebet post race blues. Så går du med samme oplevelse, så fat yndlingssøgemaskinen og bliv klogere på fænomenet.